Så underhåller du ditt spabad på bästa sätt

Det finns ingen tvekan om att ett spabad kan ge mycket glädje och avkoppling, något som gäller oavsett om ni väljer att installera ett inomhus spabad i Göteborg eller en modell för utomhusbruk. Ett spabad är ett perfekt sätt att umgås med familj och vänner, det är otroligt avkopplande och rogivande, och det sätter helt enkelt guldkant på vardagen. Däremot kräver spabaden rätt installation för att fungera, samt att du som ägare underhåller det på rätt sätt för att det ska hålla sig bra så länge som möjligt. Vi ger er våra bästa tips på hur ni underhåller ert spabad!

Underhåll ditt spabad på rätt sätt

För att ett spabad ska fungera som det ska och vara trevligt att använda så länge som möjligt krävs det som sagt att du underhåller det på rätt sätt, vilket ofta inte är så ansträngande men något som kräver lite kunskap och engagemang. Här är våra bästa tips på hur du underhåller spabadet:

 • Anpassa underhåll efter spabadets modell
  Som ni vet vid det har laget så finns det två övergripande kategorier när det kommer spabad, det vill säga spabad för utomhusbruk och spabad för inomhusbruk. För att ert hemmaspa ska underhållas på rätt sätt krävs det att ni underhåller det efter dess användning, och att ni är medvetna om skillnaderna mellan utomhusbad och inomhusbad.
 • Byt vatten och rensa rören
  På ett utomhusbad behöver du inte byta vattnet lika ofta som för ett spabad för inomhusbruk, men såklart är det viktigt att vattnet töms och byts ut enligt anvisningar. När ni byter vattnet för utomhusbadet, vilket brukar vara nödvändigt att göra några få gånger om året, kan ni också passa på att rensa rören, pumpar och filter. Detta gäller också för inomhusbad, men då att det görs lite oftare beroende på hur ofta det används.
 • Använd specialanpassat rengöringsmedel
  För att spabadet ska hålla sig fräscht och trevligt att bada i så är det viktigt att man då och då rengör badet ordentligt, och alltså att ni inte bara tömmer ut badet och fyller på nästa gång ni ska använda det.Ett tips för hemmaspa inomhus är att alltid skölja ur det efter användning, och att ni med jämna mellanrum rengör det ordentligt med de rengöringsmedel som är anpassade för just spabad. Genom att investera i ett spabad och underhålla det på rätt sätt kan ni få möjligheten att koppla av tillsammans många år framöver.
 • Rensa luften efter rengöring
  De olika rengöringsmedlen och kloret som används i spabad för utomhusbruk är ofta rätt starka, just för att de ska rengöra ordentligt när de väl används och för att kloret ska skapa rätt balans. För att inte riskera obehag efter att spabadet har rengjorts eller fyllts på med nytt klor är det smart att låta spalocket ligga av en stund för att låta luften ventileras.