Hälsofördelar med infraröd bastu

En infraröd bastu har en rad goda effekter på hälsan – precis som traditionellt bastande har. En väsentlig skillnad är dock att IR-strålarna tränger djupare i huden, vilket gör att inte lika höga temperaturer krävs för att åtnjuta hälsofördelarna. Det, i kombination med en behaglig nivå av luftfuktighet, gör att det är väldigt enkelt att vara hälsosam för den som har en infraröd bastu.

En infraröd bastu bränner kalorier snabbt

Att bada infraröd bastu gör att du förbränner kalorier snabbare än vid jogging – ungefär 600 kcal på en halvtimme. En artificiell feber, på ungefär 40 C, bildas i huden.

Det hjälper även kroppen att bli av med vatten, fett och slaggprodukter, vilket i sin tur minskar celluliter och i allmänhet får din hy att se fräschare ut. Allt som allt kan en infraröd bastu vara ett behändigt verktyg för den som vill gå ned i vikt.

Rensar ut gifter effektivt

I vår omgivning finns en rad giftiga ämnen. Till exempel:

 • Kvicksilver
 • Klor
 • Bly

De ämnen som kroppen inte omedelbart lyckas göra sig av med, samlas i vattenmolekyler i kroppen. Vid hög utsatthet för dylika ämnen kan de ledas till att cellernas energi, samt blodcirkulationen, får nedsatt effekt. Gifter som ansamlar i kroppen riskerar att leda till en rad olika hälsobesvär.

Här är infraröd bastu särskilt effektivt. De infraröda strålarna går djupt ned i huden och kan göra så att vattenmolekylerna, tillsammans med ohälsosamma ämnen, bryts ned. Det här ger en effektiv detox, som det brukar kallas. Flera amerikanska studier har vid svettanalys visat att mer gifter frigörs för den som använder en infraröd bastu, kontra en traditionell.

Besvär som infrarött bastande är effektivt mot

Lider du av följande besvär? Kanske kan du lindra dem med hjälp av IR-bastande.

 • Muskelbesvär.
  Till exempel muskelvärk, kramp och stelhet.
 • Kalla händer och fötter.
 • Stelhet.
  Inte bara i kroppens leder och muskler i allmänhet – det har visat sig effektivt mot stelhet i nacke och axlar i synnerhet.
 • Stela leder.
  IR-bastu kan hjälpa mot till exempel artrit, reumatism och andra kroniska ledsjukdomar.
 • Whiplash.
  Whiplash, eller pisksnärtskador som det också kallas, kan lindras av de infraröda strålarna.

Värt att nämna är att det är bra verktyg för den som vill värma upp lite extra inför en krävande fysisk aktivitet.