Mässingsinredning

Att inreda sitt hem har blivit ett folknöje och någonting som utmynnat i en rad olika designriktningar. Oavsett om man vurmar för det Svenska 50 talet eller om man lockas av klassisk Gustaviansk stil, kan man se vissa genomgående trender. Valet av material är ett sådant exempel. Mässing hör till de material som verkar kunna flyta mellan alla de olika inredningsstilar man idag har att förkovra sig i. Det guldiga och exklusiva materialet har egenskaper som lämpar sig utmärkt för inredning samt för användning i enklare bruksföremål. Såväl dörrhandtag som skålar och prydnadsprodukter tillverkas i mässing. Ofta i kombination med andra metaller.

Trä som råvara har också använts i alla tider. Periodvis har det varit företrädelsevis Nordiska träslag som efterfrågas. Under andra perioder har Mahogny eller Palisander varit det främsta. Även om mässing fyller sin funktion även i möbler och större inredningskomponenter, är det i de mindre föremålen som mässing verkligen kommer till sin rätt. Bland de många föremål som ofta tillverkas i mässing finner vi:

  • Skålar
  • Ljusstakar
  • Bordsdekorationer
  • Dörrhandtag
  • Beslag
  • knoppar

För att hitta inredningsdetaljer i mässing finns https://imässing.se/. Här kan man finna alla tänkbara prydnader och bruksföremål i mässing.

Sten och mässing inom möbeltillverkning

I äldre möbler hade man en förkärlek till att kombinera diverse naturmaterial. Barockmöbler eller inredning i Romantisk stil, inkluderade ofta användning av såväl trä som sten. Ofta med mässingsbeslag för att ytterligare understryka glamour och flärd. Även om samtliga dessa material än idag används flitigt, är det sällan i samma konstellationer som förr. Om man vill leka med olika uttryck i sin interiör, kan man dock med fördel komplettera sitt hem med mässingsprodukter som sätter extra finish på redan vackra möbler.

Det finns en rad olika företag som jobbar med att gjuta i mässing. Skultuna hör till de främsta i världen i sitt gebit. Det har dock med tiden kommit en rad utmanare som kompletterar med modernare och djärvare formspråk. De som har ett intresse för inredning i mässing kan enkelt finna sitt lystmäte via inredningsbutiker på nätet. Utbudet är stort hos etablerade och fokuserade inredningssidor som imässing.se.