Unika väggar med fototapet

Många strävar efter ett unikt och personligt hem och renovering har aldrig varit mer populärt. Ett hett tips för den som verkligen vill skapa den där unika och personliga känslan är att sätta upp en fototapet. Här kan du läsa mer om vad det är, var dom finns att hitta och annat som är bra att veta.

Vad är en fototapet?

En fototapet är precis som det låter – en tapet vars ursprungsmotiv kommer från ett foto. Det finns ett stort utbud av fototapeter med utvalda motiv men hos flera leverantörer finns även möjlighet att beställa en tapet med ett alldeles eget foto. Kanske blir det en fin bild på barnen eller en där hela familjen är samlad? Varför inte välja en semesterbild och ett fint minne att pryda väggen med?

Fototapeter är ett roligt sätt att skapa något personligt – det blir som en tavla med i betydligt större format.

Online och i butik

Fototapeter finns att hitta både på nätet och i butik. Ett bra första steg för att välja var den ska inhandlas är att först se om någon av dom lokala butikerna erbjuder detta. Kolla hemsidor eller gör det enkelt för dig och ring och fråga. Om inte finns många alternativ på nätet, där man själv laddar upp ett önskat foto eller väljer något av dom färdiga motiv som finns.

I dom fall man väljer en egen bild görs en kvalitetskontroll så att man vet att resultatet blir bra. Är bilden av för dålig kvalitet kommer sidan att meddela det – mer om det längre ner.

Att tänka på

För att resultatet av en fototapet ska bli bra är det viktigt att välja en bild med hög kvalitet. Ett foto är väldigt mycket mindre än en hel vägg och därför behöver upplösningen vara hög för att förstoringen ska bli bra. Det gr till exempel inte att använda sig av mobilbilder eftersom upplösningen i dessa inte är tillräckligt bra.

Om du använder ett eget foto:

• Kontrollera bildens ljusförhållanden. En ljus blid får ofta bättre kvalitet än en mörk.
• Kontrollera pixlar – ju högre desto bättre
• Finns ett bra fokus i bilden?

Det är också bra att tänka på att en fototapet måste mönsterpassas väldigt noggrant när den monteras på väggen – någon som den ovane tapetseraren kan uppfatta som ganska svårt.